>
Ylapalkki
Logo
Kun välittäjällä on sinulle väliä

Myisitkö itse vai ottaisitko välittäjän?

Aloittaessani välittäjänä jouduin hankkimaan myytävät kohteeni soittelemalla itse kotiaan myyville, jotka ilmoittelevat yleisimmissä myyntiportaaleissa. Jouduin puhelimessa usein perustelemaan miksi on parempi ottaa välittäjä kuin myydä asuntoaan itse.

Ystäväni etsii vuokra-asuntoa ja sain vinkin eräästä vuokrattavasta kohteesta, joka on kuulemani mukaan tarjolla Tori.fi-palvelussa. Vartin etsimisen jälkeen luovutin tuloksetta.

Kiinnitin huomiota kylläkin muihin ilmoituksiin ja ihmettelen jos ko. kohteet ikinä löytävät ostajaansa.

Ihmettelen aina näitä ns. hiljaisessa myynnissä olevia kohteita. Jotkut ovat jopa niin hiljaisessa myynnissä ettei ole osoitetta saati sitten puhelinnumeroa. Vaatii ostajalta melkoista salapoliisin työtä jos kohde vaikuttaisi muuten kiinnostavalta. Pelkäävätkö nämä ”hiljaiset myyjät” että joku ottaisi todellakin yhteyttä ja ostaisi heidän asuntonsa?

Usein itsemyyntiin on syynä yksinkertaisesti se, että halutaan säästää välityspalkkiossa. Uskon kuitenkin, että alan kokenut konkari, myynnin ammattilainen, saa asunnosta parhaan mahdollisen hinnan. Usein sen verran enemmän, että välittäjän käyttäminen ei tulekaan itsemyyntiä kalliimmaksi.

Kun kysyin itsemyyjiltä oliko asunnosta ollut kiinnostuneita, sain vastauksen useimmiten ”joo, kyllä ne tykkäsivät”. Kysyin myös saiko myyjä tarjouksen, ”ei, mutta lupasivat soitella”. Kun myyjänä on asunnonomistaja niin kuinka moni ostaja kehtaa näytöllä sanoa, että asunto on ”kauhea”, ”hirveät tapetit” tai ”en ikinä voisi asua tässä”, kuten me välittäjät usein kuulemme? Onneksi harvoin, sillä olemme sen verran hyväkäytöksisiä. Mutta kehuminen jättää myyjälle vaikutelman että ”tästähän syntyy kauppa”. Ja useimmiten, kehumisesta huolimatta ei ostajaehdokkaasta kuulu enää mitään.

Myös asunnonmyyntiin liittyy puhtaasti myyntitekniikkaa jonka jokainen huippuvälittäjä ainakin taitaa. Kysyn ainakin itse jokaiselta olisivatko he valmiita tekemään tarjouksen.


Jos autooni tulee vika, ajan sen pikimmiten korjaamolle vaikka ehkä voisin säästää rahaa yrittämällä korjata sen itse. Tosin, epäilen lopputulosta ja voi olla, että remontti tulisi jäljiltäni vielä kalliimmaksi.

Näin käy usein myös itsemyyjille jotka yritettyään ensin itse myydä, päätyvätkin lopulta soittamaan välittäjän apuun. Yleensä, jos hän ei ole kohteesta saanut pyytämäänsä hintaa, ei välittäjäkään halua jatkaa myyntiä samalla hinnalla vaan hintaa joudutaan laskemaan. Tästä hinnasta myyjä joutuu vielä maksamaan välityspalkkionkin. Joten alun perin olisi kannattanut ottaa jo alkuun ammattitaitoinen, LKV-pätevöitynyt, työtään rakastava kiinteistönvälittäjä.