>
Ylapalkki
Logo
Kun välittäjällä on sinulle väliä
There are no translations available.

Lähtiessäni yrittäjäksi kohta 5 vuotta sitten, oli minulla visio siitä miten haluan kiinteistönvälitystä tehdä. Parasta työssäni ovat ihanat asiakkaat sekä se, että saan elää mukana heidän elämänsä tärkeissä hetkissä, kuten kodinvaihdossa. Olen elänyt työssäni myös sen ajan kun vain rahalla ja menestyksellä oli merkitystä. Nyt elämän- ja työnlaatu ovat suuremmassa merkityksessä.

Päätin, etten enää tee 12 tuntisia työpäiviä, aja tuhansia kilometrejä pyydystäen uusia myytäviä kohteita kilvan kollegojen kanssa saavuttaakseni jonkin myyntikilpailun palkinnon. Vähemmän on enemmän.

Päätin, että myytäviä kohteita on kerralla vain korkeitaan 7. Näin voin toteuttaa parempaa asiakaspalvelua, pitää yksityisnäyttöjä vaikka joka päivä jos ostajat niin haluavat. En enää viettäisi sunnuntaipäiviä joita rytmittää yleisnäytöt, joilla usein on vain niitä jotka vasta harkitsevat asunnonvaihtoa, etsivät vinkkejä oman kotinsa sisustukseen, ovat kiinnostuneita kuinka naapurit asuvat tai pahimmillaan eivät ”keksineet muutakaan tekemistä”.

Mutta kun kohteita on vähemmän ja kyse on työstä jolla elättää perheensä, on myynnissä onnistuttava. Jos kohteita on vastaavasti iso kasa, ei yksittäisellä kohteella siinä määrä ole niin merkitystä, sillä aina jokin kohde menee kaupaksi.

Ongelma on myös se, että kun kauppa käy hyvin ja aika kuluu uuden myytävän hankkimisen sijasta kohteiden myyntiin, niin jossain vaiheessa myytävät kohteet loppuvat. En voi pidätellä myytäviä kohteita vain sen vuoksi, että myytävä loppuu Wink

Sellainen tilanne on nyt. Kohteet ovat jälleen myyty. Toki voisin ottaa rennosti, mutta jos sinulla on koti mikä kaipaa uusia asukkaita, niin tässä on vapaana välittäjä joka totisesti paneutuu juuri sinun kotisi myyntiin. Ota siis yhteyttä!

 
There are no translations available.


MOT-ohjelmassa 3.9. TV1:llä käsiteltiin kuntotarkastuksia. Sitä, kuinka kuntotarkastettu talo voi osoittautua homepommiksi jälkeenpäin. Epäiltiin myös, että olisiko kuntotarkastajilla tarve kaunistella ongelmia, jotta kaupat syntyisivät. Ohjelmassa myös kerrottiin, että välittäjät eivät kohtele tasapuolisesti kuntotarkastajia suositellessaan heitä asiakkaille.

Tänään viimeksi olin seuraamassa kuntotarkastusta, johon olin suositellut ko. kuntotarkastajaa. Ohjelmassa kysyttiin ”miksi välittäjät suosittelevat kuntotarkastajia?”. Minulle on ensisijaista huolehtia, että asiakkaitteni asuntokaupat sujuvat mahdollisimman hyvin ja siten, että jälkipyykiltä säästyttäisiin. Tällöin myös kuntotarkastajan on oltava niin hyvä, että kaikki mahdolliset ongelmat tulevat ennen kaupantekoa esiin. Välittäjät ovat mukana erilaisissa kuntotarkastuksissa ja törmäävät kuntotarkastajien eroihin. On luonnollista, että luottamuksellisessa asiakassuhteessa asiakas, jolla ei mahdollisesti ole mitään kokemusta kuntotarkastajista, kysyy siitä neuvoa välittäjältä.

Muistan joskus jonkun kollegani sanoneen että ”miksi et käytä sitä kuntotarkastajaa, siitä ei ainakaan jää kaupat kiinni”. On jokseenkin lyhytnäköistä toimintaa välittäjältä suositella kuntotarkastajaa, joka kaunistelisi ongelmia vain siksi, että kaupat syntyisivät ja välittäjä suosittelisi häntä ehkä jatkossakin. Joskus on käynyt niin, että kuntotarkastuksessa on ilmennyt niin paljon huomautettavaa, että kaupat ovat jääneet syntymättä. Tämä on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin, että asiat paljastuvat vasta kaupanteon jälkeen. Kun ongelmia ilmenee jälkikäteen ja asioista aletaan riidellä, on myös usein välittäjä mukana samassa sopassa.

Ohjelmassa myös mainittiin, että välittäjä oli estänyt ehdotetun kuntotarkastajan käyttämisen. Lähtökohta on se, että se joka maksaa kuntotarkastuksen on usein myös päättämässä siitä kuka kuntotarkastuksen suorittaa. Ei siis välittäjä. Olen kyllä joutunut joskus puuttumaan siinä vaiheessa kuntotarkastajan valintaan, kun ainoa kriteeri on ollut vain kuntotarkastuksen halpa hinta. Kuntotarkastus on mielestäni väärä paikka säästää rahaa asuntokaupassa.

Monesti myös kysytään miksei kuntotarkastusta ole suoritettu etukäteen. On ostaja etu päästä vaikuttamaan kuntotarkastajan valintaan. Näin hän voi varmistua siitä, että kuntotarkastus on suoritettu kunnolla ja puolueettomasti. Kuntotarkastuksessa mukana oleminen on tärkeää. Osaava kuntotarkastaja kertoo mitä tutkii, miksi tutkii ja myös mahdollisen ongelman löytyessä sen mistä ongelma johtuu ja miten sen voi korjata. Lisäksi kuntotarkastajalta saa hyvää tietoa rakennuksen normaaleista huolto- ja kunnossapitotöistä. Pelkän kuntotarkastusraportin lukemisella voi jäädä moni asia ymmärtämättä.
 
There are no translations available.


Hyvä välitystavan ohje

Viime aikoina olen kuullut välittäjien erilaisista tavoista toimia ja näyttää siltä, että kaikki eivät noudata alalla yleisesti noudatettavaa Hyvän välitystavan ohjetta. Linkitän sen vielä tähän, jotta sinäkin voit käydä siihen tutustumassa ja tarkistaa toimiiko sinun välittäjäsi tämän mukaan http://www.kvkl.fi/files/ohje-hyvasta-valitystavasta-5.10.2016(1).pdf

Eniten kuulen sitä, että kilpaileva välittäjä on ottanut toisen välittäjän toimeksiantajaan yhteyttä ja esittänyt että ”minulla olisi teidän kodillenne ostaja heti jos annatte kotinne minulle myyntiin”. Räikeintä minusta on kohteen markkinointi väärillä tiedoilla vain myynnin jouduttamiseksi. Tämä on ostajien suoranaista harhaanjohtamista. Onhan se totta, että esimerkiksi ”on helpompi myydä omakotitalona kuin vapaa-ajanasuntona” ja varmasti saa paremman hinnankin, mutta ostajalle voikin olla ikävä yllätys ettei ostamaansa kiinteistöä voi käyttää ympärivuotisena kotina ja käyttötarkoituksen muuttaminen on oma iso prosessinsa.

Kiinnostuneita saa myös varmasti enemmän omakotitalolle jonka rakennusvuodeksi laitetaan 1997 todellisen rakennusvuoden 1968 vuoden sijasta, ”talohan on remontoitu täysin 1997”.

Ei ihme, jos välittäjien maine on kyseenalainen.

Sen oikean kodin löytyessä voi ostohuumassa jäädä papereihin tutustuminen toissijaiseksi asiaksi. Välittäjänä koen, että minun on huolehdittava siitä, että asiakkaani lukevat ja ymmärtävät lukemansa. Välittäjän tehtävä ammattilaisena on huolehtia siitä, että asiakkaat ymmärtävät mitä ovat ostamassa ja mihin sitoutumassa, siksi ammattilainen palkataan.

Pääsisin varmasti helpommalla kun en kyselisi puuttuvien papereiden perään tai olisi tarkkana, että annetut tiedot ovat varmasti oikein. Usein tuleekin tunne, että asiakas kokee minun vain niuhottavan. Ja kun aina on myös niitä välittäjä jotka kuulemma ”eivät välitä onko lopputarkastus tehty” tai kaikki ihan niin piirunpäälle. Silloin saattaa tulla kiusaus valita sellainen välittäjä, varsinkin jos myytävässä kohteessa eivät asiat ole kunnossa. Ja näin oikeuslaitoksilla riittää töitä jatkossakin jälkipyykkien selvittelyssä.

Se, että välittäjä on LKV-pätevä antaa pienen mahdollisuuden sille, että hän on ainakin joskus perehtynyt Hyvän välitystavan ohjeeseen. Kyse on moraalista ja vastuusta. Kodinvaihto on iso asia eikä kukaan halua joutua ongelmiin asuntokaupassa. Valitse välittäjä huolellisesti ja pyydä referenssejä. Ne kertovat parhaiten siitä miten välittäjä on työssään onnistunut.


 
There are no translations available.

Arvostus

Jo ennen kuin ryhdyin alalle oli tiedossani se, että eri ammattien arvostusasteikolla automyyjät ja kiinteistönvälittäjät pitävät häntäpäätä.

Jokaisen ihmisen perustarve on tulla arvostetuksi. Arvostus on myös erittäin lähellä luottamusta. Nämä kaksi asiaa ovat myös minulle tärkeitä, etenkin työssäni luottamus.

Ammattitaito lisää luottamusta, joten se on yksi syy siihen, että haluan kehittää omaa ammattitaitoani kiinteistönvälittäjänä.

Alalle pääsee helposti koska vaadittavaa koulutusta ei ole. Näin myös joukkoon mahtuu monenlaisia välittäjiä. Ja vaikka olisi ollut alalla pitkään ja osaamistakin voisi olla, saattaa silti tapa tehdä tätä työtä olla moraalitonta, huolimatonta tai muuten piittaamatonta.

Työssäni olen valitettavasti kuullut toinen toistaan uskomattomampia tarinoita siitä mitä asiakkaat ovat saaneet kokea. Tällainen toiminta valitettavasti leimaa koko ammattikuntaa ja sellaiset pitäisi kitkeä ammattilaisten joukosta heti.

 

Valitettavasti olen myös saanut osani arvostuksen puutteesta.  Tuntuu epäreilulta saada osakseen arvostuksenpuutetta ja suoranaista halveksuntaa ammattilaisena vain sen vuoksi, että on kiinteistönvälittäjä.  Oma lähtökohtani tähän työhön on ihmisten auttaminen, ihan sydämestä. En voisi tehdä tätä työtä epärehellisesti tai muuten huijaamalla ihmisiä. Minulla ei olisi varaa istua käräjillä, joten työ on tehtävä parhaalla mahdollisella tavalla. Toki, minäkin olen vain ihminen jolle voi sattua virheitä.

Valitettavasti minun on myönnettävä etten pysty yhden naisen voimin muuttamaan kaikkien välittäjiin uskonsa menettäneiden mielipiteitä. Hoidan vain työni niin hyvin kuin voin ja onneksi suurin osa asiakkaista on kuitenkin niitä jotka arvostavat ja heidän kanssaan on ilo tehdä tätä työtä. Kiitos siitä!

 

 
There are no translations available.

Etsitkö arvokodillesi välittäjää?

Asiakkaani esitti minulle kerran kysymyksen: ”valikoitko kohteesi?”. Ihmettelin kysymystä, sillä todellakaan en valikoi. Toki, joskus tullut vastaan tilanteita, että olen kokenut aiheelliseksi kieltäytyä ottamasta toimeksiantoa vastaan. Näihin tilanteisiin ei kuitenkaan ole ollut syynä se, että kohde ei tyylillisesti olisi minua miellyttänyt. Minä otan kyllä vastaan toimeksiantoja oli sitten kyseessä pienen pieni yksiö tai luksuskoti.

Mutta asiakkaani kysymys sai minut avaamaan silmäni sille tosiasialle, että suurin osa myynnissä olevista kohteistani ovat hyvin saman tyylisiä. Se ei johdu siitä, että olisin itse valikoinut ne vaan siitä, että te asiakkaani olette valinneet juuri minut välittäjäksenne.

En voisi olla siitä kiitollisempi, että saan välittää ihania, kauniita koteja, joita on todella kiva myydä.

Minulle on urani aikana kertynyt myytäväksi useampia arvokoteja. Tälläkin hetkellä myyn kotia, jonka myyntihinta ylittää monen tavallisen ihmisen budjetin. Asiakkainani on kuitenkin useita jotka etsivät hieman arvokkaampaa kotia. Siksi koenkin tärkeäksi, että välittäjä on profiloitunut myös asiakaskuntansa mukaiseksi. On kiva, että minulla on tarjota useampi kohde johon asiakkaani voi käydä tutustumassa.

Tällä hetkellä tilanne onkin sellainen, että myytävää ei ole riittävästi. Siispä, jos olet harkitsemassa kotisi myyntiä niin ole yhteydessä!

 
«StartPrev123NextEnd»

Page 1 of 3