>
Ylapalkki
Logo
Kun välittäjällä on sinulle väliä


Hyvä välitystavan ohje

Viime aikoina olen kuullut välittäjien erilaisista tavoista toimia ja näyttää siltä, että kaikki eivät noudata alalla yleisesti noudatettavaa Hyvän välitystavan ohjetta. Linkitän sen vielä tähän, jotta sinäkin voit käydä siihen tutustumassa ja tarkistaa toimiiko sinun välittäjäsi tämän mukaan http://www.kvkl.fi/files/ohje-hyvasta-valitystavasta-5.10.2016(1).pdf

Eniten kuulen sitä, että kilpaileva välittäjä on ottanut toisen välittäjän toimeksiantajaan yhteyttä ja esittänyt että ”minulla olisi teidän kodillenne ostaja heti jos annatte kotinne minulle myyntiin”. Räikeintä minusta on kohteen markkinointi väärillä tiedoilla vain myynnin jouduttamiseksi. Tämä on ostajien suoranaista harhaanjohtamista. Onhan se totta, että esimerkiksi ”on helpompi myydä omakotitalona kuin vapaa-ajanasuntona” ja varmasti saa paremman hinnankin, mutta ostajalle voikin olla ikävä yllätys ettei ostamaansa kiinteistöä voi käyttää ympärivuotisena kotina ja käyttötarkoituksen muuttaminen on oma iso prosessinsa.

Kiinnostuneita saa myös varmasti enemmän omakotitalolle jonka rakennusvuodeksi laitetaan 1997 todellisen rakennusvuoden 1968 vuoden sijasta, ”talohan on remontoitu täysin 1997”.

Ei ihme, jos välittäjien maine on kyseenalainen.

Sen oikean kodin löytyessä voi ostohuumassa jäädä papereihin tutustuminen toissijaiseksi asiaksi. Välittäjänä koen, että minun on huolehdittava siitä, että asiakkaani lukevat ja ymmärtävät lukemansa. Välittäjän tehtävä ammattilaisena on huolehtia siitä, että asiakkaat ymmärtävät mitä ovat ostamassa ja mihin sitoutumassa, siksi ammattilainen palkataan.

Pääsisin varmasti helpommalla kun en kyselisi puuttuvien papereiden perään tai olisi tarkkana, että annetut tiedot ovat varmasti oikein. Usein tuleekin tunne, että asiakas kokee minun vain niuhottavan. Ja kun aina on myös niitä välittäjä jotka kuulemma ”eivät välitä onko lopputarkastus tehty” tai kaikki ihan niin piirunpäälle. Silloin saattaa tulla kiusaus valita sellainen välittäjä, varsinkin jos myytävässä kohteessa eivät asiat ole kunnossa. Ja näin oikeuslaitoksilla riittää töitä jatkossakin jälkipyykkien selvittelyssä.

Se, että välittäjä on LKV-pätevä antaa pienen mahdollisuuden sille, että hän on ainakin joskus perehtynyt Hyvän välitystavan ohjeeseen. Kyse on moraalista ja vastuusta. Kodinvaihto on iso asia eikä kukaan halua joutua ongelmiin asuntokaupassa. Valitse välittäjä huolellisesti ja pyydä referenssejä. Ne kertovat parhaiten siitä miten välittäjä on työssään onnistunut.


 

Arvostus

Jo ennen kuin ryhdyin alalle oli tiedossani se, että eri ammattien arvostusasteikolla automyyjät ja kiinteistönvälittäjät pitävät häntäpäätä.

Jokaisen ihmisen perustarve on tulla arvostetuksi. Arvostus on myös erittäin lähellä luottamusta. Nämä kaksi asiaa ovat myös minulle tärkeitä, etenkin työssäni luottamus.

Ammattitaito lisää luottamusta, joten se on yksi syy siihen, että haluan kehittää omaa ammattitaitoani kiinteistönvälittäjänä.

Alalle pääsee helposti koska vaadittavaa koulutusta ei ole. Näin myös joukkoon mahtuu monenlaisia välittäjiä. Ja vaikka olisi ollut alalla pitkään ja osaamistakin voisi olla, saattaa silti tapa tehdä tätä työtä olla moraalitonta, huolimatonta tai muuten piittaamatonta.

Työssäni olen valitettavasti kuullut toinen toistaan uskomattomampia tarinoita siitä mitä asiakkaat ovat saaneet kokea. Tällainen toiminta valitettavasti leimaa koko ammattikuntaa ja sellaiset pitäisi kitkeä ammattilaisten joukosta heti.

 

Valitettavasti olen myös saanut osani arvostuksen puutteesta.  Tuntuu epäreilulta saada osakseen arvostuksenpuutetta ja suoranaista halveksuntaa ammattilaisena vain sen vuoksi, että on kiinteistönvälittäjä.  Oma lähtökohtani tähän työhön on ihmisten auttaminen, ihan sydämestä. En voisi tehdä tätä työtä epärehellisesti tai muuten huijaamalla ihmisiä. Minulla ei olisi varaa istua käräjillä, joten työ on tehtävä parhaalla mahdollisella tavalla. Toki, minäkin olen vain ihminen jolle voi sattua virheitä.

Valitettavasti minun on myönnettävä etten pysty yhden naisen voimin muuttamaan kaikkien välittäjiin uskonsa menettäneiden mielipiteitä. Hoidan vain työni niin hyvin kuin voin ja onneksi suurin osa asiakkaista on kuitenkin niitä jotka arvostavat ja heidän kanssaan on ilo tehdä tätä työtä. Kiitos siitä!

 

 

Etsitkö arvokodillesi välittäjää?

Asiakkaani esitti minulle kerran kysymyksen: ”valikoitko kohteesi?”. Ihmettelin kysymystä, sillä todellakaan en valikoi. Toki, joskus tullut vastaan tilanteita, että olen kokenut aiheelliseksi kieltäytyä ottamasta toimeksiantoa vastaan. Näihin tilanteisiin ei kuitenkaan ole ollut syynä se, että kohde ei tyylillisesti olisi minua miellyttänyt. Minä otan kyllä vastaan toimeksiantoja oli sitten kyseessä pienen pieni yksiö tai luksuskoti.

Mutta asiakkaani kysymys sai minut avaamaan silmäni sille tosiasialle, että suurin osa myynnissä olevista kohteistani ovat hyvin saman tyylisiä. Se ei johdu siitä, että olisin itse valikoinut ne vaan siitä, että te asiakkaani olette valinneet juuri minut välittäjäksenne.

En voisi olla siitä kiitollisempi, että saan välittää ihania, kauniita koteja, joita on todella kiva myydä.

Minulle on urani aikana kertynyt myytäväksi useampia arvokoteja. Tälläkin hetkellä myyn kotia, jonka myyntihinta ylittää monen tavallisen ihmisen budjetin. Asiakkainani on kuitenkin useita jotka etsivät hieman arvokkaampaa kotia. Siksi koenkin tärkeäksi, että välittäjä on profiloitunut myös asiakaskuntansa mukaiseksi. On kiva, että minulla on tarjota useampi kohde johon asiakkaani voi käydä tutustumassa.

Tällä hetkellä tilanne onkin sellainen, että myytävää ei ole riittävästi. Siispä, jos olet harkitsemassa kotisi myyntiä niin ole yhteydessä!

 

Kilpailuta välittäjät

Jälleen sain sähköpostiini mainoksen ”kilpailuta alueesi parhaat välittäjät”. Facebookissa mainostaa myös samankaltaista palvelua tarjoava yritys. Välittäjänä kyseenalaistan kyseiset palvelut. Ensinnäkin, kun puhutaan ”alueesi parhaista välittäjistä” niin millä nämä yritykset testaavat välittäjien paremmuuden?

Parhaan välittäjän valinta on paras tehdä itse kutsumalla useampi välittäjä arviokäynnille. Takaan, että haastattelemalla välittäjiä löytää varmemmin parhaan välittäjän. Mikä sitten on paras välittäjä? Ensinnäkin, kehottaisin valitsemaan LKV-pätevyyden omaavan välittäjän. Sen lisäksi välittäjällä tulisi olla edes jonkinlaisia suosituksia siitä, että hän on onnistunut työssään. Jos myytävä kohde on vaikkapa maatila, vaaditaan välittäjältä jo paljon enemmän kuin kerrostalokaksion myynnissä.

Välittäjän työssä vaaditaan myös hyviä sosiaalisia taitoja, myyntitaitojen ohella. Jos välittäjä on käytökseltään juro ja vähäpuheinen, se ei lupaa hyvää. Välittäjän työ on hyvää ihmissilmää ja tilannetajua vaativaa työtä. Valitse välittäjä jonka kanssa itse koet, että on helppo ja mukava asioida. Se ominaisuus ei aikanaan huononna mahdollisuuksia saada kotisi myydyksi.

Nämä edellä mainitut yritykset mainostavat myös tietävänsä alueen edullisimman välittäjän. Jokainen pystyy välitysliikkeiden sivuilta tarkastamaan välityspalkkion. Suhtautuisin myös tähän hieman varauksella, sillä harvempi välitysliike pystyy kilpailemaan listahinnoilla. Joten tässäkin kehottaisin pyytämään välitysliikkeiltä välitystarjousta.

Lisäksi näiden yritysten varsinainen tarkoitus on saada kerättyä tiedot niiltä ihmisiltä jotka suunnittelevat asuntonsa myyntiä. Nämä tiedot yritykset sitten myyvät välittäjille.

Minä toivon, että jokainen luottaa itse omaan arviointikykyynsä ja valitsee itse parhaiten asuntonsa välittäjäksi sopivan välittäjän.

 

Yleisesti, yksityisesti vai yksin?

Asuntoesittelyt ovat ehkä välittäjien tunnetuin työkalu asuntojen myynnissä. Sunnuntaisin esittelykylttejä on monien talojen nurkilla ja välittäjät paahtavat näytöltä näytölle. Usein yleisnäytöillä käykin aikamoinen sutina, varsinkin jos kohde on oikein hinnoiteltu ja sijainti hyvä.

En ole koskaan ollut yleisnäyttöjen kannattaja. Tärkein syy siihen on se, että haluan palvella jokaista asiakasta mahdollisimman hyvin. Yleisnäytöllä, jos asiakkaita on paljon, on mahdotonta päästä keskustelemaan kaikkien kanssa ja kysymään miten voi heille olla avuksi asunnonvaihdossa. Yleisnäytöllä ei myöskään ole aikaa keskustella rauhassa sillä yleisnäyttö on usein aikataulutettu. Yleisnäytöllä ei moni halua alkaa avautua sen hetkisestä asumistilanteestaan tai saatika taloustilanteestaan muiden ollessa kuuloetäisyydellä.

 

Urani alussa opetettiin, että yleisnäytöillä pitää ottaa asiakkaiden yhteystiedot ylös. Huomasin, että siihen liittyikin jännä ilmiö. Monikaan ei halunnut antaa yhteystietojaan. En tiedä onko kyse siitä että ihmiset haluavat käydä anonyymeinä katsomassa asuntoja koska motiivi voikin olla vain silkka uteliaisuus naapurin kotia kohtaan, sisustusvinkkien bongaus tai ei ehkä olla niin varmoja vielä vaihtoaikeista. Ja tietysti, onhan siinä riskinsä että antamalla yhteystiedot välittäjä saattaa soittaa. Muistakaa, että kunnon välittäjä todellakin soittaa palvellakseen teitä henkilökohtaisesti ei halutakseen häiritä!

 

Minulle koti on henkilökohtainen asia. Kunnioitan myös toimeksiantajieni koteja niin paljon että en halua näytöille vain niitä jotka hakevat sisustusvinkkejä. Haluan tietää keitä näytöillä käy, enkä vähiten turvallisuussyistä.

Haluan myös, että mahdolliseen tulevaan kotiin saa tutustua rauhassa. Kodin vaihtoon liittyy myös usein oman asunnonmyynti ja siihen liittyvät käytännönasiat. Tarjousmenettelyt haluan myös käydä asiakkaan kanssa läpi jotta kumpikin osapuoli voi olla rauhassa mm. tarjouksen sitovuudesta.

 

Kuuntelin muutamaa kollegaa jotka olivat sitä mieltä, että yksityisnäytöt ovat liian työläitä. On totta, että puoli tuntia sunnuntaina ja samalla saa hoidettua monta asiakasta kerralla, kuulostaa helpolta. Varsinkin jos vertaa tilannetta mikä minulla on juuri ollut uuden kohteen tultua myyntiin vajaa viikko sitten. Olen käynyt jo 4 iltana näyttämässä sitä ja jokaisena iltana perheitä ollut vähintään 5 perhettä. Tämä vaatii myös hyvää yhteistyötä toimeksiantajalta joka joutuu pitämään kotinsa esittelykunnossa, mikä lapsiperheen kyseessä ollessa on usein haastavaa. Samoin keksiä useana iltana kyläilypaikka näytön ajaksi.

Mutta lohdutan aina toimeksiantajiani sillä, että jos alku on hektinen niin kaupoillakin ollaan yleensä nopeasti. Kuten tämänkin ko. kohteen kanssa on käynyt, ensimmäinen tarjous tuli jo muutaman päivän myyntiajan jälkeen.

Näen yksityisnäytöissä yhden huonon puolen. Välittäjille yleisnäyttö on loistava paikka bongata uusia asiakkaita. Siellähän on kaikki ne mahdolliset uudet toimeksiantajat ja moni kuulemma tuleekin näytöille vain nähdäkseen välittäjän, tosin jotkut eivät vain löytääkseen omalle kodilleen välittäjän vaan nähdäkseen tv-julkkiksen.

Luotan siihen, että kun hoidan työni mahdollisimman hyvin, asiakkaani suosittelevat minua kyllä eteenpäin.

Mikä sitten on se ”yksin”? Olen törmännyt varsinkin kesämökkien myynnissä siihen että mennään katsomaan ilman välittäjää, ”eihän siellä mökillä ole ketään”. Jotkut soittavat pihalta välittäjälle että ”voinko käydä katsomassa kun täällä ei ole ketään paikalla”. Ei voi. Tai olisihan se välittäjälle se kaikkein helpoin näyttö…

 
«AlkuunEdellinen123SeuraavaLoppuun»

Sivu 1 / 3